Power Grid Company of Bangladesh (PGCB)
Post:  Assistant Engineer (Civil)
Date: 17.12.
2020 (Time- 1 hour)
Exam Taker- BUET
Total Mark-100

Departmental (Civil) -40
Non-Deprtmental-60


Departmental (Civil) -40

01. A wide channel with S0 = 0.0025 carries a discharge of 3 m2 /s. Compute the normal depth and velocity using the Manning formula when n = 0.020

02. Design an irrigation channel in alluvial soil from following data using Lacey’s theory: Discharge = 15.0 cumec; Lacey’s silt factor = 1.0; Side slope = ½ : 1

Solution:

V = 0.4382 (Q . f2)1/6

    = 0.4382 x (15 x 1)1/6
   
  = 0.689 m/s

A = Q/V
    = 15/0.689
    = 21.76 sq.m

Wetted perimeter P using Lacey’s regime perimeter equation
P = 4.75 Q^1/2
   = 4.75 x 15^1/2
   = 18.39 m

03. Calculate the amount of bleaching powder needed to disinfectant 1000000 Litter water in a storage tank to a dose of 5ppm chlorine. Bleaching powder contains 25% of chlorine.

Solution:
Volume = 1000000 L

Total chlorine = 0.5 mg/L x 1000000 L    [ppm=mg/L]
                        = 500000 mg

                        = 0.5 kg

Bleaching powder needed = 0.5/0.25
                                           = 2kg

04.Find FM & Find Percentage of Slit & Clay

Sieve Size#4#8#16#30#40#50#100#200Pan
% Retained0151212343024

Solution:

Sieve Size% RetainedCumulative % Retained
#400
#811
#1656
#301218
#401230
#503464
#1003094
#200296
Pan4100


So, FM= 183/100=1.83

Slit & Clay = 4%

05. Reciprocal leveling was done to determine the difference in elevation between two stations A and B. the following observations were made. Find the RL of B if the RL of A is 210 m

POSITIONSTAFF READING
  AB
Near Aa1 = 3.20b1 = 2.50
Near Ba2 = 2.30b2 =1.90

Solution:

True difference  h = [(a1 – b1)+(a2 – b2)]/2

                             = [(3.2 – 2.5) + (2.3 – 1.9)]/2

                             = 0.55
So, True RL of B = 210+0.55 =210.55m

06. Define BOD & COD. Which value is greater and why?

Solution:

Biological Oxygen Demand (BOD)

BOD is defined as the amount of oxygen demanded by the micro-organisms in the sewage for the decomposition of bio-degradable matter under aerobic condition.

Chemical Oxygen Demand (COD)
The amount of oxygen that is required for the chemical oxidation of the organic and inorganic chemicals present in the wastewater by utilizing oxidizing agents like Potassium permanganate, Potassium dichromate etc. is called as chemical oxygen demand (COD).

COD is greater than BOD and Why?

Only the biodegradable organics is measured in BOD test when, COD test measures biodegradable organic material & inorganic or non- biodegradable material also.

Hence value of COD is more than BOD.

07.  Draw a cross-section of Flexible pavement & Rigid pavement

Solution:

Flexible pavement:

Rigid pavement

08. Draw SFD,BMD

Solution:

SFD:

BMD:

Non-Departmental (Civil) -60

Analytical & Math =20
Power sector = 15
Bangla =5
English = 10
General Knowledge = 10

Power sector:

১)Base load power plant বলতে কোনটা বুঝায়?
Ans: যেটা ২৪ ঘন্টা চালু থাকে।
(Explanation: A base load power plant is a power station that usually provides a continuous supply of electricity throughout the year )

২) বাংলাদেশের বেসরকারি পাওয়ার প্লান্ট কত পার্সেন্ট?
Ans:  45%

৩)নিচের কোনটি বেস লোড পাওয়ার প্লান্ট নয়?
Ans:  Gas plant,Solar power plants,Wind turbines,Diesel generators.

৪)কোন কাচামাল দেশে বিদুৎ উৎপাদনে ৫০% এা বেশি ব্যবহার করা হয়?
Ans: গ্যাস

৫)কোন পাওয়ার প্ল্যান্টের প্রধান কাচামাল কয়লা?
Ans: বড়পুকুরিয়া

৬) বাংলাদেশ কত মেগা ওয়াট বিদ্যুৎ আমদানী করে? 
Ans: ২৫০ মেগাওয়াট

অন্যান্য
১. ফিশারিজ ট্রেনিং ইনস্টিটিউট কবে প্রতিষ্ঠিত হয়? 
উত্তরঃ ১৯৭৩ 

২. বঙ্গবন্ধু সাফারী পার্ক কোথায় অবস্থিত? 
উত্তরঃ গাজীপুর 

৩. বুলবুলিতে ধান খেয়েছে, বুলবুলিতে কোন কারক? 
উত্তরঃ কর্তৃকারক

৪. জাতীয় বন দিবস কবে? 
উত্তরঃ ২১ মার্চ 

৫. সন্তান জন্মের জন্য দায়ী কে? 
উত্তরঃ বাবা (পিতা) 

৬. বাংলাদেশে সবচেয়ে বেশি গম কোথায় উৎপন্ন হয় কোন জেলায়? 
উত্তরঃ রংপুর জেলা 

৭. ২৩ নাম্বার তৈল চিত্র কার লেখা? 
উত্তরঃ আলাউদ্দিন আল আজাদ

৮. ব্লাক ক্যাট কোন দেশের কমান্ডো? 
উত্তরঃ ভারত

৯. বাংলাদেশ মৎস্য গবেষণা ইনস্টিটিউট কবে প্রতিষ্ঠিত হয়? 
উত্তরঃ ১৯৮৪ সালে 

PGCB Assistant Engineer (Civil) 2020 full Question Solution Download from below Link ⤵️⤵️

AUTHOR: 
Engr.Towhidul Islam
Assistant/ Upazila Assistant Engr (Civil), LGED [Recommended]

JOIN US
FB Group : https://www.facebook.com/groups/CivilianStudyZone
FB Page :
https://www.facebook.com/DesignIntegrityBd

Website: http://dil.com.bd
Blog:
https://blog.dil.com.bd

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here